6.7
Aanbod:
Prijs/kwaliteit:
Gebruiksgemak:
Wat vind je van deze ervaring?
0

Nieuwsite met politieke propaganda van een dictator

Gepubliceerd op 16 december 2014 door anoniem.

Ik heb een lange tijd met plezier dagelijks op Fok.nl gezeten. Fok.nl is een luchtige nieuwswebsite/forum/communictie, waar veel jongeren maar ook volwassenen reageren op nieuws, discussieren, onzin plaatsen etc. Er wordt met name ook veel getrolled, wat het niveau vaak flink omlaag haalt.

Fok.nl wordt geregeerd en bestuurd door Danny (welke zijn naam ook publiekelijk op Fok.nl gebruikt). (In deze ervaring zal ik hem aanduiden als De Beheerder.) Onder zich heeft De Beheerder een aantal moderators die speciale taken uitvoeren, zoals verwijderen van spam etc.

Al hoewel Fok.nl op het eerste gezicht vooral een platform lijkt te zijn waar nieuws gebracht wordt en discussies plaatsvinden, bemoeit De Beheerder zich ook inhoudelijk met het nieuws tot op een niveau dat haast propaganda genoemd zou kunnen worden. (Zie verder meer hierover.)

Op Fok.nl hebben gebruikers de mogelijkheid om reacties van andere gebruikers op de nieuwssite omhoog/omlaag te stemmen met 1 punt. Standaard begint elke reactie met 1 punt. Indien een punt onder de -2 komt, is het bericht standaard niet meer zichtbaar voor anderen. Het systeem zou als een middel kunnen functioneren om ongewenste berichten (zoals spam) te elimineren, echter gebruiken de gebruikers het meestal om aan te geven of ze het eens/niet-eens met een mening zijn. Hierdoor kunnen meningen die interessant, ontopic, objectief en mogelijk controversieel zijn, toch helaas geelimineerd worden. Indien bijv. 51% van de gebruikers het niet eens zijn met een reactie, en 49% het wel eens is, dan is het mogelijk dat dus nog altijd een grote groep gebruikers een bericht wel interessant vinden. Maar omdat er op Fok geen onderscheid wordt gemaakt tussen eens/niet-eens ratio en het absolute aantal stemmen, kunnen berichten waar een grote groep mensen het eens mee zijn, toch geelimineerd worden.

De Beheerder verergert dit probleem nog eens extra door zich zelf de mogelijkheid te geven om met meer dan 1 punt te kunnen stemmen op reacties van gebruikers. Slechts een zeer klein deel van de gebruikers is zich bewust van deze mogelijkheden van De Beheerder. Indien De Beheerder deze mogelijkheid zou toepassen als een middel om ongewenste berichten (zoals spam) te elimineren, dan zou dat begrijpelijk zijn. De Beheerder past het echter ook op gewenste berichten toe, m.a.w. indien De Beheerder het inhoudelijk sterk eens is met een legitieme reactie, geeft hij dergelijke reacties soms meer dan 1 punt (bijv. 10 punten). Indien hij het oneens is met een legitieme reactie (bijv. een reactie over een bepaald politiek standpunt) dan kan geeft hij de reactie soms een grote hoeveelheid negatieve stemmen. Omdat mensen vaak door consensus beinvloed worden, voert De Beheerder daarmee in principe propaganda uit op Fok.nl.

Ook komt het voor dat De Beheerder een bepaald politiek standpunt inneemt, en dit vervolgens d.m.v. grote logo's op de website plaats alsof het een consensus is in de Fok.nl community en de gebruikers daar achter staan.

In het interne management van Fok.nl blijken ook regelmatig flink oplopende onenigheden te ontstaan doordat De Beheerder geen tegenspraak duldt. Zo is het bijvoorbeeld wel eens uitgelekt dat er in twee dagen tijd 16 moderators uit het management zijn gestapt.

Ook blijkt dat De Beheerder prive berichten van moderators leest. Nadat hij ontdekte dat de moderators daar achter kwamen, heeft hij met spoed de algemene voorwaarden aangepast. Al hoewel Fok.nl zich profileert als "de meest sociale community van Nederland" en het De Beheerders zijn bedrijf en product is, en het begrijpelijk is dat hij de beslissingen neemt het Fok.nl als platform, is het toepassen van propaganda, het schenden van privacy, het (vaak stiekem) beinvloeden van de consensus over politieke standpunten, moraal gezien sterk verwerpelijk.

Op Fok gedraagt De Beheerder zich in principe als een dictator. De dictatuur van De Beheerder is iets waar ik moraal gezien als gebruiker geen onderdeel van wil zijn. Ik vind het dan ook spijtig voor de gebruikers die zich positief voor Fok.nl inzetten, en voor de vele mods die zich hard inzetten en er later achter komen dat ze voor een dictator het werk lopen uit te voeren. Ik heb Fok.nl daarom ook verlaten. (Het maken van de vergelijkenis tussen De Beheerder en het woord diktator, is overigens niet toegestaan op Fok.nl, en levert een ban op.)

Pluspunten
  • overzichtelijke nieuwssite
  • grote communitie
  • uiteenlopende onderwerpen
Minpunten
  • beheerd/geregeerd door een dictator
  • het stiekem uitvoeren van propaganda op politiek onderwerpen
  • veel getroll door gebruikers