3.0
Politieke ideeën:
Geloofwaardigheid:
Charisma:
Wat vind je van deze ervaring?
74

Wie is Balkenende

Gepubliceerd op 9 november 2006 door Erik van Spam.

Jan Peter Balkende zit sinds 1998 in de Tweede Kamer en is sinds 2001 lijsttrekker van het CDA.
Hij zat op een protestants-christelijke basisschool, het christelijk lyceum en studeerde geschiedenis en Nederlands recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

In 2002 werd hij minister-president van een coalitie met de VVD en de grote winnaar van de verkiezingen, de LPF. Van de inhoud kunnen niet veel mensen zich meer iets herinneren. Wel dat de eerste staatssecretaris al na een paar uur moest aftreden. Tekend voor de rest van Balkendende I, want in de 87 dagen dat dit kabinet bestond waren het vooral de ruziënde bewindslieden die opvielen.
In 2003 werd, na lange onderhandelingen met de PvdA, een regering gevormd met VVD en D66 en Balkenende II was een feit. Vooral de harde liberale koers viel op. Dit alles onder het mom van de broodnodig zijnde hervormingen zoals bijvoorbeeld de nieuwe zorgwet. Een wet waarop 1/3 van Nederland een uitzondering is, gezond zijn wordt beloond en ziek zijn gestraft. Balkenende interpreterende heeft dit kabinet het voor elkaar gekregen om de wereldeconomie weer te laten groeien. De verharding van de samenleving is echter niet aangepakt en is bijvoorbeeld de discrepantie tussen rijk en arm juist versterkt door de maatregelingen van dit kabinet.

Nadat D66 besloot om in het algemeen niet langer van deze regering deel uit te maken en in het bijzonder niet meer met Verdonk (het verhaal Hirsi Ali) in een regering te willen zitten, werd alweer Balkenende III gevromd. Op korte termijn werden verkiezingen uitgeschreven en dit kabinet zou niet als demiscionair kabinet, maar als minderheidskabinet verder regeren. Normaal gesproken worden belangrijke beslissingen uitgesteld tot na de volgende verkiezingen, maar al tijdens prinsjesdag werd duidelijk dat VVD en CDA dit anders wilden aanpakken en werd bijvoorbeeld met steun van de LPF de wet voor de liberalisering van huurwoningen er doorheen gedrukt.

Pluspunten
  • Balkenende heeft de normen en waardendiscussie in het land gebracht. Ook ziet hij het belang in van hervormingen, over de invulling hiervan valt te twisten.
  • Balkenende heeft een zeer grote dossierkennis en weet meestal goed waar hij het over heeft.
  • Hoewel ik vind dat je politiek en kerk moet scheiden zijn de christelijke waardeopvattingen en principes van Balkenende sociaal te noemen en hem gelovende wil hij deze in een komende regeerperiode de opbloeiing van de economie ook omzetten naar de samenleving.